MINDENT A 3D NYOMTATÁSRÓL

1997-ben megjelent a piacon az Arcam, ami a 3d fém nyomtatásra specializálódott, de az egyetlen, ami az Electron Beam Melting (EBM) technologiát használja. Ez nagyon hasonlónak tűnhet elsőre a DMLS technikához, mivel ez is porágyba rajzolja a rétegeket viszont lézer helyett elektron sugárral teszi mindezt. Az EBM egy tisztán fém alapú nyomtatási technológia, míg a DMLS porbázis műanyagot is tartalmaz.

Nagyenergiájú elektronsugarat elektromágneses tekercsekkel szabályozzák és irányítják, és azzal melegítik elő optimális magas hőmérsékletre a fémpor bázist is. Vákuum alatt dolgozik ez a technika, így az oxidációt gyakorlatilag kiiktatták, ami sokkal jobb minőségű fém alkatrészek gyártását teszi lehetővé, mint amit akár a hagyományos öntési technikával elő lehet állítani. Ezért a EBM-nek és az Arcam-nak nagy előnye van az ipari fém 3d gyártásban. (GE 2016-ban felvásárolta, eredetileg svéd cég volt)

Fém nyomtatásnál egy másik érdekes technológia is megjelent ebben az éveben, a Laser Powder Forming (LPF) vagy Laser Engineered Net Shaping (LENS), amit az Optomec cég alkalmazott először. A LENS a Directed Energy Deposition (DED) nyomtatási eljárás egyik korai változata. Ez a gyártás technológia nem igényel porágyat, helyette egy fúvókával fecskendezik be az anyagot amit nagy energiájú lézer sugarakkal olvasztanak meg. Ideális sérül fém alkatrészek javítására.

Az első ilyen gép 1998-ban jelent meg LENS 3D Printer néven.

1998-ban az Objet Geometries bemutatta a PolyJet 3d nyomtatási technologiát, ami egy Material Jetting technológia. Később ez az eljárás is színes lett, majd többféle anyag kezelésére lett alkalmas. Előnye a nagy pontosság (16 micron) és a rendkívül sima felület, és a viszonylag kevés utómunka. Az Object Geometries is 2002-ben állította kereskedelmi forgalomba a PolyJet 3d-t. (2012 decemberében felvásárolta a Stratasys)

1999-ben sikerült a Wake Forest Institute for Regenerative Medicine tudós csapatának 3d biónyomtatatás segítségével létrehozni az első mesterséges a húgyhólyag vázát amire a páciens SAJÁT szövetéből állították elő a szervet, ami hatalmas áttörés volt, és még ma is elképesztő eredmény. 2002-ben ezt megfejelték az első 3d nyomtatott szervvel egy miniatűr működő vesével.

2000-ben a Zcorp kiadta az első multi color Binder Jetting nyomtatóját.

2000-ben Franciaországban megalakul a Phenix Systems, ami SLM technologiára épülő direkt fém nyomtatási eljárása kémiailag tiszta és teljesen sűrű, fém- és kerámia alkatrészek előállítására specializálódott. (2013-ban felvásárolta a 3D Systems)

Németországban 2000-ben Frank Herzog megalapítja a Concept Laser céget. A cég a LaserCUSING technologiára épült amit az alapító fejlesztett ki. Ez is egy SLM technológia volt és ez is közel tiszta fémet eredményezett, oxidáció nélkül. Első gépeket 2001-ben mutatták be. (2016-tól többségi tulajdonosa GE)

2001-ben a 3D Systems felvásárolta a DTM-et, és így egyszere lett piacvezető a SLA és az SLS technologiában is és az egyik legnagyobb ragadózóvá vált a 3D nyomtatás területén.

2002-ben megalakult az EnvisionTEC, ami az ékszer, bionyomtatás, és fogorvosi nyomtatás fontos szereplőjévé nőte ki magát. Hogy hogyan azt Al Siblani a cég vezetője jobban mondja el:

2003-ban Dr. Conor MacCormack és Fintan MacCormack tovább fejlesztette a LOM technikát a Selective Deposition Lamination (SDL) technikára, ami lézer helyett késsel vágta a íves A4 nyomtatópapírt, amit rétegenként összeragasztott. Ez a technológia tintasugaras nyomtatással ötvözve színes 3d nyomtatásra is alkalmas volt. Az Mcore 2005-ben alapították Írországban, de a mainstreambe soha nem tudtak bekerülni.

2005 viszont a Zcorp nagy dobása Spectrum Z510 volt, ami nem a szokásos évközi marginális fejlesztéseket tartalmazta, hanem az első HD minőségű színes 3d nyomtató volt.

2005-ben ExOne cég is megjelenik (1995-ös alapítású Extrude Hone “ProMetal” osztálya önállósult ekkor) és Binder Jetting technologiában a Zcorp babérjaira tör. Az ExOne a színes binder jetting nyomtatáson kívül a fém, kerámia és homok nyomtatásban is otthon van és ezzel hódítottak a piacon. A cég 2005 különválásáig már 3 különböző gyártástechnologiát megoldást mutattak be.

Az R2 3d fém nyomtattatót, ami annyira népszerű hogy a mai napig használják termelési és kutatási célokra,

az X1-Lab fogorvosi használatra dedikált fémnyomtató széria különlegessége az arany nyomtatás volt

és nem utolsó sorban S-Print, ami homokkő nyomtatással az öntödéket célozta meg.

2006 SLM solutions megalakul Lübeck-ben Németországban. SLM technologiájuk aluminium, acél, titán és inconel nyomtatására specializálodott és ők használtak először több lézert az SLM nyomtatáshoz. (2016-ban a GE megpróbálja felvásárolni, sikertelenül)

Miközben az eddig megjelent nagy cégek a profitja évről évre rekordot döntött addig egy új mozgalom a RepRap indult útjára. Végsősoron nekik köszönhetjük, hogy a 3d nyomtatást otthonainkba is eljutott. Erről a következő részben írok részletesebben.