MINDENT A 3D NYOMTATÁSRÓL

2000-ben Al Siblani megalkotta az első DLP (Digital Light Processing) nyomtatót, ami projektor segítségével szilárdította meg a resint. 2002-ben Amerikában megalakult az EnvisionTEC (a későbbi ETEC), és ezzel a technologiával lépett piacra. Az első gépük 2003-ban a Perfactory volt, ami segítségével a cég hamar az ékszer és fogorvosi nyomtatás fontos szereplőjévé nőték ki magukat. 

Az első európai szereplő a 2007-ben Olaszországban alakult DWS Systems volt az asztali SLA (sztereólitográfia) megoldások tekintetében. 2009-ben már ilyen termékpalettával büszkélkedhettek:

Az ausztrál Asiga, 2011-ben mutatta be a első led alapú asztali DLP 3d nyomtatót a Freeform Pico-t, bár 7 ezer dolláros árával és apró nyomtatási területtel nem mondanám hobbi nyomtatónak még ezt sem.

2012-ben B9Creator-ra 500 ezer dollárt szedtek össze kickstarter-es kampánnyal. Ez a gép is DLP technológiát használta. Ennek az ára összeszerelve 4000 dollár alatt volt.

6 hónappal később egy újabb kickstarteres induló, ezúttal a Formlabs startup robbant be a FORM 1-el, amire közel 3 millió dollárt gyűjtöttek össze. Ez volt az első lézeres asztali SLA nyomtató 3000 dollár körüli áron. A Formlabs azóta is folyamatosan fejleszti SLA asztali technologiáját és az SLS nyomtatókat is gyártanak már.

2013-ban Joseph és Philip DeSimone megalapította a Carbon vállalatot ami Continuous Liquid Interface Production (CLIP) technologiára épült. 100x gyorsabb nyomtatást tesz lehetővé az eddigi SLA nyomtatási sebességhez képest. Lényege hogy kiküszöböli a kiemelést a nyomtatás folyamán így folyamatosan tud megszakítás nélkül nyomtatni. Ezt egy fény és oxigén áteresztő rétegnek köszönhetően tudják elérni, mivel az oxigén hozzáadásával fékezni a reakciót. Részletesebb információért az alábbi videót ajánlom 2015-ből: 

2014-ben Reify 3D bemutatja Solus DLP nyomtatóját. Indiegogo-n próbálták startolni sajnos sikertelenül, de ez nem állította meg őket és előteremtették az indulási költségeket más forrásból, de így ebből nem lett elérhető tömegtermék.

2014-ben alakult SprintRay Los Angeles-ben. 2015-ben mutatták be a kickstarteren a MoonRay-t (UV DLP) nyomtatót:

2015-ben az XYZPrinting bemutatta a Nobel 1.0-t az első SLA nyomtatóját. Ez már csak 1499 dollárba került és véleményem szerint ezt tekinthetjük az első otthoni hobbi SLA nyomtatónak.

Az MSLA (Mask Stereolithography) technologiát Structo alapító csapata fejlesztette ki Singapurban (2012-ben). Első gépüket a DentaForm-ot 2015-ben mutatták be. A technika LCD maszkra épül, ami mögött helyezkednek el a led UV fényforrások. A legtöbb ma megfizethető resines gép ma erre a technologiára épül.

2015-ben indult a kickstarter-en Solidator nagyméretű asztali DLP nyomtatóval, nagyméretű 280x210x200mm-es építőtérrel és 4000 dolláros árral.

2015-ben elindult a Tethon3D, a kerámia műgyanta kifejlesztésével kezdtek és mára már fém resineket sőt nyomtatót is gyártanak.

UNIZ sturtup 2014-ben indult San Diego-ban, ami mára már kínai központú multinacionális vállalat. 2016-ban mutatták be az első asztali MSLA nyomtatót a UNIZ Slash-t, ugyancsak közösségi finanszírozással mint oly sokan eddig. 4 óra alatt elérték a kitüzöt célt. A sebeségből ez után sem vettek vissza és vízhűtéses rendszerük segítségével rekordokat döntögettek és 2018-ban már 1200mm/óra nyomtatási sebeségnél jártak. (bizonyára figyletek Joseph DeSimone TED előadásán)

Peopoly 2015 végén indult HongKong-ban. Hobbi szinten reprap FDM nyomtatok építésével kezdték, de nem voltak megelégedve a minőséggel. Ezért keményebb témába vágtak és egy SLA nyomtatót kezdtek tervezni a Moai-t. 2017-ben a kickstarteren rajtoltak. SLA nyomtatójukért 1000 dollárt kértek már csak.

2016-ban megalakult a tajvani Phrozen. 2017-ben közöségi finanszírozással startoltatták a MAKE sorozatot, ami MSLA technologiát használta. Két méretben árulták 1200 és 2000 dolláros áron. A projekt rekord idő mindössze 4 perc alatt meg lett finanszírozva.

2018-ban 3D Systems kihozta FabPro 1000 DLP nyomtatót, amivel a “belépő” szintet célozta meg az öreg motoros.

Ebben az évben a Zortrax (Inkspire) és a Prusa (SL1) első msla gépei is piacra kerülnek és nemsokára az olcsósított és igazán kínai szereplők is képbe kerülnek, de velük a következő részben foglalkozunk.