MINDENT A 3D NYOMTATÁSRÓL

Kína teljesen más alapokra épül, mint a nyugati típusú kapitalista piacgazdaság vagy az, ami nálunk van. A szocializmust építik még napjainkban is és a szocialista piacgazdaság üzleti rendszerük alapja.

Kína nem a szabadságjogok védőbástyája, de a teljesítményt elismeri és a versenyt fenntartja, persze saját érdekei és határai között. Sikerének ezek a megkerülhetetlen sarokkövei. Támogatják  a vállalkozást és ismerik a magántulajdont is, egy hatalomi határig.

A gazdaság hajtómotorja sokáig a külföldi és vegyestulajdonú vállalatok voltak, amik még ma is fontosak, de ezek szerepe évről évre csökken. A tisztán kínai vállaltok előtérbe kerülésével. Nagy nyitás Hong Kong 1997-es visszacsatolásával kezdődött és az “egy ország két rendszer” elv bevezetésével. Ekkor még hidat képezett a kapitalista nyugat és a szocialista Kína között. Mára Hong Kong fontossága töredékére csökkent és önállósága is gyakorlatilag megszűnt, de ne rohanjuk ennyire előre. Nézzük meg az asztali 3d nyomtatás hogyan szökkent szárba Kínában.

2003-ban alakult az első Kína 3d nyomtatással foglalkozó vállalat a TierTime első nemzetközi főleg amerikai piacra szánt nyomtatójuk Up Plus volt 2009-ben, ami figyelemre méltó módon nem egy másolat. A nyugati úttörő vetélytársával a MakerBot-tal együtt indították be az asztali hozzáférhető 3d nyomtatók piacát még az Ultimaker és Prusa előtt.

2009-ben megalapult a JGMaker. 

2011-ban létrejött Kína Csöcsiang tartományban WanHao cég és bemutatta első nyomtatóját a DUPLICATOR ONE-t, ami a 2010-es Makerbot Thing-O-Matic “inspirált”. 2012-ben a FlashForge, Makerbot Replicator alapjaira épített Flashforge Creator-ral indult, ahogy a WanHao és a JGMaker (Z-603) is kiadja saját klónjait.

A másolás Kínában és keleten mást jelent mint nálunk vagy nyugaton. Ott nem ragaszkodnak “egyéniség”-hez és végkép nem akarják teljesen megkülönböztetni magukat mindenkitől. Ne felejtsük el szocializmusban élnek és a szocializmust nem az egyén építi. A jól működő mintákat másolják és ebben felfogásukban semmi szégyelni való nincs, hiszen ez az elismerésük jele.

2011-ben Geeetech is létrejött. 2015-ig kellett várni első nemzetközi termékükre egy Prusa i3 klónjukra. 2017-ben kickstarteren éppen sikerült összekalapozniuk a kijelölt célt E180-as mini hobbi nyomtatójukra, de ez már saját design volt legalább.

A MAKER BASE (MKS) 2014 indul, becsatlakozik a reprap mozgalomba és 2015-tól már ARM 32bit-es MKS SBase nyílt forrás kódú nyomtatóvezérlővel lép elő. Manapság nyomtatóvezérlők piacának egy ötöde az övék.

2014-ben megalakult Creality 3D első termékük 2015-ben a CR-7 volt, 2016-ban bemutatták a CR-10-et első igazán sikeres terméküket:

2014-ben megalapul QIDI TECH és a magasabb árkategóriát célozza meg szolgáltatását is ehhez igazította. Makerbot klónokkal kezdtek ők is, első saját nyomtatójuk a QIDI X-One volt ami 2016-ban jelent meg. A márka megbízhatóságát az garantálja hogy mindenféle biztonsági minősitésnek alávetették magukat így a kínai márkák közül az elsők lehettek akik megfeleltek az Amazon követelményeinek és azóta is partnerek.

2015-ben az Anet is feltűnt a színen első nemzetközi termékük egy újabb Prusa i3 koppintás volt az Anet A8 szett ami még ma is kapható. 2017-ben bemutatták az E10 és E12 is amit láthatóan a Creality CR-10 sikere inspirált.

2014-ben már megalakult a WEEDO. Első nyomtatóik, amik eljutottak nyugatra az F100 és F150 gépek voltak 2017-ben.

2017 elején kb egyidőben FlashForge bemutatja Hunter-t, a Wanhao pedig Duplicator 7-et. Mindkettő a DLP technologiára épül.

Anycubic első nemzetközileg is jegyzet terméke egy Kossel delta klón volt 2016-ban. Nemsokra rá bemutatták az i3 Mega-t. Igazán időtállónak ez bizonyult:

2017-ben bemutatja az Anycubic Photon nyomtatóját, az első vállaltan kínai MSLA asztali resines nyomtatót.

A TEVO első terméke 2016-ban a Tarantula, 2017-ben jönn a Little Monster és a Black Widow is:

2017-ben megérkezett az Ender 3, ami 2018-ra az első kínai open sorce nyomtató lett. Ezzel a lépéssel a Creality kiemelkedett a konkurenciából. Ráéreztek, hogy a nyugati felhasználókat ezzel a gesztussal meg tudják szólítani. Azóta is az Ender 3-nak van a legerősebb közösségi támogatása és a letöbbet másolt kínai nyomtató design is biztosan ez. Népszerűsége nyilván annak is köszönhető hogy nem egy az egyben egy klóneról van szó, hanem egy ihletett és tovább gondolt i3-asról. A mai napig kapható és a 200 dollár alatti árkategória szinte verhetetlen bajnoka.

Az FLSUN 2015-ben alapítják. 2016-ban bemutatják a Kossel delta klónjukat, majd 2018 elején QQ deltát is:

2018-ban a Creality LD-001 és az Elegoo Mars MSLA nyomtató is megjelenik. Az Elegoo már 2015-től létezett, de Mars-ig inkább csak STEAM oktató elektronikai szetteket forgalmaztak. Mára már FDM nyomtatókat is gyártanak, de igazán kiemelkedőnek továbbra is a resines nyomtatóik mondhatok.

2018-ban a Geeetech bemutatta A10M, Ender alapokra építkező, de lényegesen fejletebb gépet. Dupla “titan” extruderes, akár automatikus szintezésre is képes, nyomtatószál detektoros, wifis nyomtató, amivel következőkében meghatározták piaci pozíciójukat.

2017-ben alakul a TwoTrees és 2018-ban bemutatják az Sapphire S coreXY mechanikára épülő gépüket, ami azóta is legsikeresebb termékcsaládjuk alapja.

2018-ban az Artillery is elindul, első nyomtatójuk az Sidewinder X1 volt, ami 2019-es megjelenése után az egyik legkelendőbb 3d nyomtató volt a piacon. Ezt rendkívül innovatív és átgondolt felépítésével érte el.

A BIQU már 2015-óta létezett, de igazán 2020-ban robbantak be a köztudatba, amikor kickstarteren bemutatták BIQU BX nyomtatót. 5 perc alatt elérték a kampány célját.

A BIQU-hoz kötődik a BigTreeTech (BTT) márka is, amivel alaplapjaikat és elektronikai megoldásaikat brandelik. 2018-ig kellett várni az első 32bit-es lapjukig az SRK V1.3-ra. Fajsúlyban és népszerűségben lenyomják a főmárkát, és innovációban MKS-t is.

 

Utoljára a Kingroon-t hagytam. 2019-ban megjelentetik a KP3 nyomtatót, majd egy évre rá KP3s-t, ami személyes kedvencem, de erről majd máskor írok részletesebben.

Kína két nagy gyártó és fejlesztő központtal rendelkezik az asztali 3d nyomtatás területén az egyik Csöcsiang a másik Szencsen tartományban található. Az árakról eddig nem eset túl sok szó, de nyilván mindenki tudja, ha a nyugati konkurensek árainak töredékéért kínálják ezeket a gépeket.

Kína nélkül nem tarthatnánk ott ahol ma vagyunk. Nem azon az életszínvonalon élnénk, igaz Kína sem juthatott volna odáig ahol most tart a nyugat nélkül soha. Napjaink nagy kérdése hogy ez a függőségi viszony oda-vissza meddig tud fennmaradni és, ha felbomlik mi lesz utána?

A következő részben az Additive 2.0-ról és a legígéretesebb technológiákról írok.